Foråret er makrofotograferings tid

oprettet d.

Foråret har meldt sin ankomst.
Solen begynder at varme, og det pibler frem med liv lige udenfor døren. Fuglene begynder at synge, mens de gemmer sig i busk og hegn, knopperne begynder at skyde frem på planter og træ.
Foråret er en fantastisk tid, men også en kærkommen anledning til at komme ud og nyde naturen med kameraet over skulderen.
Noget af det mest fantastiske ved foråret er, at der er motiver over alt, ja faktisk lige udenfor ens dør, man skal bare være lidt kreativ og nysgerrig.


En af de sjoveste og mest oversete fotograferingsformer er makrofotografering. Hvorfor ikke bruge det flotte forårslyset til at udfordre dig selv med makrofotografering.
Det er ikke helt så let som det måske ser ud, men med en god portion tålmodighed og kreativitet, så er det virkelig underholdende, og det resulterer ofte i nogle flotte livlige billeder, med et farvespil og en dynamik uden sidestykke.


Vil du prøve kræfter med makrofotografering?
Her er et par tips til dig, som du kan tage med på opdagelse, når du begiver dig ud og tager nærbilleder af blomster, insekter, fossiler, krystaller, blade, svampe og lignende.


📷 Tip 1: KAMERA INDSTILLING
Stil dit kamera på et stativ. En af udfordringerne ved makro fotografering er, at man har en meget lille dybdeskarphed, så selv små bevægelser vil resultere i uskarpe billeder.
Har dit kamera en indstilling til makro, så kan den med fordel bruges 🌷 ellers brug kameraets manuel indstilling. Indstil dit kamera på blændeprioriteret, så du selv kan styre dybdeskarpheden i billedet.
 

Billed taget med close-up filter

Billed taget uden close-up filter

 

📷 Tip 2: FOKUS
Man kan sagtens bruge kameraets autofokus, men oftest er det nemmere at stille manuelt skarpt, så kan fokuspunktet placeres lige der hvor du ønsker det.
Et godt makrobillede har et klart fokus, det kan enten ligge i en afgrænset del af billedet (lille dybdeskarphed) eller i en større del af billedet (stor dybdeskarphed). 
Uanset hvad der vælges, bør den væsentligste del af billedet fremstå knivskarpt.

 

📷 Tip 3: BAGGRUND
Det overrasker de fleste, men baggrunden kan have afgørende betydning for, om resultatet bliver fuldendt. En helt ensfarvet baggrund kan virke kedelig, imens en spændende flerfarvet baggrund, der understøtter motivet, kan gøre billedet meget mere interessant at se på.
 

Billed taget med close-up filter

Billed taget uden close-up filter

 

📷 Tip 4: LYS
Al fotografering handler om lys – lysmængde og lysretning. Et velbelyst makrobillede vil altid fremstå mere spændende end et tilfældigt billede. 
Prøv at brug skygger kreativt, er der ikke skygger ved dit motiv, så tænk kreativt. Du kan selv tilføje skygger til dit motiv, med alt fra en gren, et stykke papir, din jakke m.m. 
Modsat kan der også let tilføjes lyseffekter, det kan være med lyset fra en mobiltelefon, eller en blank overflade der kan skabe refleksioner.

 

📷 Tip 5: BUDSKAB
Prøv at fortælle en historie med dit billede. Det gør det mere interessant.
 

Billed taget med close-up filter​​​​​​

Billed taget uden close-up filter

 

Kan jeg tage makrobilleder med mit kamera uden videre?
De fleste kamera har alt efter objektiv en nærgrænse på 25-30cm afhængig af brændvidde, så det er ikke ”rigtigt” makro, men man vil sagtens kunne lave flotte billeder alligevel og prøve at lege lidt med nærbilleder.
Ønsker man virkelig at lege med makrofotografering, så kan man forholdsvis let komme i gang med et close-up filter sæt, hvad der også er brugt i forbindelse med billederne her i artiklen.

 

Til billederne er der brugt et Fujifilm X-S10 sammen med Nisi close-Up filterkit
Læs om Nisi close-up filtersættet her.

Bliver du helt bidt af makro fotografering, så anbefales det at tage skidtet fuldt ud, og anskaffe dig et makro objektiv, det giver den optimale billedkvalitet og den bedste nærgrænse, så der virkelig kan leges med makro i ordets bogstavelige forstand.

Har du svært ved at styre focus ved makrofotografering, så er der hjælpemidler til det.
NiSi Macro Focusing Rail MF-180, et genialt værktøj til microjustering, såvel til makrofotografering, men også hvis man arbejder med produktfotografering.
Læs om Nisi focus rail her

 

💡 Generelt bør du holde dig fra de helt små blændetal (f/2.8-f/5.6) og vælge de mellemstore blændetal (f/6.3-f/11) eller store blændetal f/13-f/32 eller derover), når der tages makrobilleder.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar