Sådan finder du den rigtige kikkert.

Oprettet d.

Sådan finder du den rigtige kikkert.
Uanset om du går en tur i skoven, er på jagt, sejler eller måske skal på en eksotisk safaritur, så har vi garanteret en kikkert model, der passer til dig og dine aktiviteter!

Det kan være svært at vælge den rette kikkert, der bedst dækker dine behov. 
Derfor har vi her lavet en lille vejledning, der skal føre dig gennem kikkertjunglen.

Vælge den rigtige kikkert
1. Hvad er dine behov?

Den vigtigste overvejelse er dine behov. Er det observationer i naturen, når du er på en dagstur, fuglekiggeri, jagt eller navigering til søs? 
Husk, at den bedste kikkert er den, som du faktisk har taget med dig. Lad med andre ord være med at købe en kikkert, der er for stor og tung til dit formål. Ellers er der risiko for, at du lader den blive derhjemme.
Kikkert til brug i naturen
2. Hvilken kikkertmodel og størrelse passer til dig?

Kikkertmodeller kan opdeles i tre kategorier efter størrelsen af diameteren på frontlinsen: kompakt størrelse, mellemstørrelse og fuld størrelse.
Kompakte kikkerter
Frontlinse med en diameter på 18-28 mm. En lille, let kikkert, som du altid kan have på dig – i lommen eller hængende i bæltet. Den kompakte kikkert er bedst, hvis du planlægger at bruge den i kortere perioder i løbet af dagen.

Kikkerter i mellemstørrelse
Frontlinse med en diameter på 30-50 mm. Ofte den perfekte balance mellem lysstyrke, stabilitet og vægt. Kikkerten er nem at bruge og er egnet til de fleste aktiviteter, såsom jagt, fuglekiggeri og vandreture i naturen.

Kikkerter i fuld størrelse
Frontlinse med en diameter på over 50 mm. Kikkerten giver et stabilt, detaljeret og forbløffende klart billede. Kikkerten er perfekt, hvis du skal se på et motiv i længere tid. Vi har også modeller med en høj grad af forstørrelse, der lader dig komme rigtig tæt på motivet. Selvfølgelig er en stor kikkert tungere, og det kan være en god idé at bruge den sammen med et stativ, hvis du skal bruge kikkerten i længere tid. Afhængigt af størrelse er denne kikkert ofte fast inventar i en båd, en bil eller i sommerhuset.

Jagt kikkert
3. Hvad er den rigtige grad af forstørrelse?

Når du har truffet en beslutning om størrelsen af frontlinsen – og dermed kikkerten - skal du tænke over graden af forstørrelse. En lav forstørrelse betyder, at kikkerten bliver klarere og har et bredere synsfelt, der gør det nemmere at finde og følge motivet. Den er endvidere nemmere at holde i ro, så du kan se et mere skarpt billede. Hvis du sidder i en vippende båd eller går en hurtig tur, hvor du sandsynligvis er lidt forpustet, når du bruger din kikkert, er det en stor fordel at have en kikkert med lav forstørrelse.
Med en høj forstørrelse kommer du tættere på motivet, og det er for eksempel vigtigt ved fuglekiggeri. Men det snævrere synsfelt gør det sværere at finde motivet og holde kikkerten i ro. En høj forstørrelse betyder også normalt, at kikkerten ikke er så velegnet under svage lysforhold.

  • En forstørrelse på 6-7x er nem at holde, er stabil og giver et klart billede. Er velegnet til havet og generel anvendelse.
  • En forstørrelse på 8-9x er velegnet til generel anvendelse, jagt og fuglekiggeri.
  • Der anbefales en forstørrelse på 10x til fuglekiggeri eller observation på lang afstand som fx i bjergene.
Kikkert til alle aldre

 
4. Hvilken prismekonstruktion skal du vælge?

Der findes to grundlæggende prismekonstruktioner i kikkerter:
Porro-prismer
Porro-prismer er klassiske kikkertmodeller, og prismerne genkendes på deres W-form. Modellerne er også kendetegnet ved et bredt synsfelt og et godt tredimensionelt billede. De er ikke så dyre at producere og er derfor billigere. De er imidlertid større og tungere end kikkerter med tagprisme.

Tagprismer
Tagprismer er H-formede. De er mindre, lettere og nemmere at holde end kikkerter med porro-prismer. Deres lineære lystransmission giver den bedst mulige klarhed. Det særlige design gør dem også typisk dyrere end kikkerter med porro-prismer. Husk, at valget af en mere avanceret antirefleksions-belægning giver et skarpere, lysere og mere levende billede.

Børnekikkerter har vi også

Se vores udvalg af kikkerter her
 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar